недеља, 23. јануар 2011.

Свети Сава није био просветитељ. Но је то био Доситеј.

Комплекс малог народа Срби испољавају на мнооого начина. Јeдан од тих начина је и `преоптерећење` оних ретких Срба од мало ширег значаја. Рецимо, Никола Тесла се обрће у гробу к`о вентилатор, јер га свака будала свако мало узима у уста. Али не онако како тај - иначе несрећни - човек заслужује. Но се уплету разни митомани, теоретичари завера и слични живописни ликови. Те приписују даровитом електро-проналазачу разноразна чудеса, наводна тајна оружја и томе слично.

И са Растком Немањићем је иста мука. Свака чука, сваки извор, свака вештина и свака - школа?! - дело је, је ли, над-човека Растка.

Прво и прво, Св. Сава нема ама баш никакве заслуге за српско школство. Односно, његов је значај занемарљив ван - Цркве. Зна се његово: осамосталио је СПЦ и постао њен први архиепископ. Уз жестоко противљење матичне - грчке цркве. Но српска је држава оног времена била довољно снажна да, што милом што силом (а подржано и сувим златом) ту стечену аутокефалност подржи и одржи.

Нешто друкчији развој догађаја уследио је кад је моћни Душан подигао СПЦ у ранг патријаршије. Грци су бацили анатему  и на Душана и на СПЦ. Анатема је тешком муком скинута, у време пред сам Косовски бој. Кажу да је Лазара скидање анатеме цариградског патријарха поприлично коштало. У чврстој валути.

Е сад - шта ће нама `Свети Сава школска слава` у наводно секуларној држави Србији?! Светковина очигледно верског садржаја, сасве размахнутим поповима који се трпају и где треба и где не треба. А некакво мизерно образложење - и немушто покриће за непотребну клерикализацију српског школства - налази се у наводној просветитељској улози првог архиепископа?!

Да се разумемо: нити је Сава оснивао школе, нити је на било који начин порадио на општем просвећењу свог народа. Он је искључиво делао у крилу Цркве, и његове су заслуге у превођењу са грчког и састављању по грчким узорима - искључиво црквених, верских текстова. И то је то.

А ако нам је до просветитељства - ено нам човека који јесте неоспорно био просветитељ, у правом смислу. Доситеј се звао, и сви знају за њега. Па изволите, школовани људи, пронађите пригодан датум из живота и деловања поменутог Обрадовића, те то прогласите за Дан српских школа или како већ.

Овако како иде - та непотребна клерикализација, то српско неподношљиво претеривање (одједном су - као - сви верници, а цркве зврје празне? - глупости, бре!) може само да доведе до врло ружних последица. Једна се већ догађа - верски лидери неправославних конфесија већ позивају своју паству да бојкотује `школску славу`. Оправдано, рекао бих.

А шта ће после бити? Па, ако ови који се већ изјашњавају против наметања Светог Саве свим ђацима у Србији - ако дакле буду мало радикалнији у својој побуни, очас-посла ће нека европска инстанца (од које се, и кад је најбезначајнија, нашим диктаторима тресу гаће) донети `неповољан закључак` о стању верских слобода у Земљи Без Граница. Те ћемо Светог Саву избацивати из наших школа под европским притиском. А европа нема алтернативу. Нема. Нема. Нема. Понављајте до хипнозе: нема...

Наравоучение: српски просветитељ се зове Доситеј Обрадовић. Е сад - Црква њега не воле (чисто сумњам, чисто сумњам...) Зато што се распопио. А и распопио се управо зато да би - био просветитељ. Код њега је то доследно.

Драги ђаци, срећан вам Дан српског школства (или: просвете, или: секуларизма, или:...), а тај датум ће вам тек одредити. Наћи ће се нешто из житија великог Доситеја...

4 коментара:

  1. Јој човече како су мени фалили твоји текстови ... е једино што не контам што ми нестиже обавештење на Мејл кад што напишеш.
    Нит контам што не могу да оставим коментар под ником Калуђер како сам овде и пријављен но ми убацује Скајп корисничко име као ник ... куј ће га знати

    ОдговориИзбриши
  2. И баш од свих нуспојава толико је засметао Свети Саво? Мислим ОК, али у Светом Сави је кључ прочишћења Српске државе. И да, Свети Сава је први Српски просветитељ јер је позивао Србе да се окрену себи (Само Слога Србина Спашава). А ти размисли зашто се од нас и данас крију његова дела (ено их махом у Словенијама, а и оно што је овде није доступно јавности).

    Што се тиче празних цркава, оне су празне јер црквом управљају тешки јеретици попут иринеја нишког, амфилохија јадовића и иринеја буловића.

    ОдговориИзбриши
  3. Поштовање, Војиславе. Хвала на коментару.

    Ако се мало боље обавестиш, схватићеш да си и сам жртва горе описане појаве, односно национал-романтичарских прекрајања историје из времена - рeцимо - касног деветнаестог века, или ту негде. Кад је смишљена и чувена (кич) парола Само Слога... и још приписана - Светом Сави? Као што реко`, њему се баш свашта приписује.

    Кратка језичка анализа: слоган ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙΝ (Цар царева царује над царевима - речи из Откровења Јовановог и односе се на Христа) и његова скраћеница са четири Β јесте део византијске традиције. Накнадно тумачење о `четири оцила` и `четири С` нема благе везе - нема смисла красти Грцима њихов симбол. То су, даклем, `четири В` са грба и заставе Палеолога.

    Даље - како су уопште гласиле ове речи које би ти да припишеш Св. Сави (који, наравно, нема благе везе са `Само Слога`...)? Ај`мо од прве:САМО. Како ли се говорило у касном дванаестом и раном тринаестом веку? Ево како: реч `само` у Душановом Законику (бистрички препис), насталом читав век и кусур после времена Св. Саве, гласи: тъкмо.

    (Додуше, постојала је и рач `сам`, рецимо: самодржац, честа `титула` српских владара онога времена, али то `сам` је у смислу - употребимо енглески: (ADV) PERSONALLY; (N) SELF; (PRON ) ALONE; HIMSELF; ITSELF; MYSELF; ONESELF; THYSELF; YOURSELF. Али у смислу `само` (ONLY) (само то и ништа друго) - користила се реч `тъкмо`)

    Имаш два начина да ово провериш. Или у бистричком препису Душановог Законика (члан 82), или на мрежи, путем старословенско-енглеског речника, рецимо овде: http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/ocsol-BF-X.html , где ћеш наћи ову реч у форми: тъкъмо, са преводом: only.

    Дакле, тако. У време оно, новосрпска реч `само` није постојала, него се користила старосрпска-старословенска реч тъкъмо.

    Као што видиш, теза да је Св. Сава осмислио слоган за `четири С` (Само Слога`...) пада у воду већ на првом кораку. На првој речи.

    А мој пост управо о томе и говори. Или - другим речима: треба знати, не треба веровати.

    Остај здраво.

    ОдговориИзбриши
  4. Ја бих само да додам да нисам мислио буквално да је то изашло из уста Св. Саве. Није он то осмислио дословце, али је суштина тог слогана његово начело које је он својим животом и прегнућем спроводио у дело.
    Затим, многа писанија Св. Саве се држе скрајнута од пажње јавности. Знам, на пример, да је на савременом језику "Законоправило" приредио господин Петровић и објавио о свом трошку у малом броју примерака. А СПЦ синодалцима није пало напамет да то печатају, па после чак и продају у тисуће тисућа примерака. Зашто? Запитајте се.
    У Хилендару је извесним посетиоцима било допуштено да читају његове књиге о лекарству. И то се не објављује за ширу јавност. Многи су тамо и на некојим другим књижницама могли читати његове беседе и одавати хвалу на том, што би данас казали "високом академском тону", а ми за народну употребу имамо само две-три беседе из Жиче. Па зашто нам не дају све?!
    Зашто се крије његова писана оставштина роду?!?!?!
    Могу половично да се сложим са овим вашим "треба знати, не треба веровати", треба знати али треба и веровати.
    Свако добро

    ОдговориИзбриши